Intrebari frecvente
pensii administrate privat (Pilonul II)
pensii facultative (Pilonul III)
 
Cautare in lista de intrebari din categoria curenta

Pot semna mai multe acte de aderare la mai multe fonduri de pensii private obligatorii?
R: Da, puteti semna mai multe acte de aderare la fonduri de pensii private obligatorii dar vor fi invalidate toate in afara primului pe care l-ati semnat si a fost inregistrat.
Cum pot afla valoarea contributiilor mele la fondul de pensii administrat privat?
R: Pentru a afla valoarea contributiilor la fondul de pensii privat obligatoriu trebuie sa va adresati in scris catre administratorul fondului la care ati aderat si acesta va va pune la dispozitie situatia tuturor depunerilor in contul dumneavoastra de pensii. De asemenea o mare parte dintre fonduri au pus la dispozitia clientilor lor solutii pentru obtinerea acestor informatii online. Mai multe detalii gasiti aici.
Care este partea din contributia de asigurari sociale (CAS) care se transfera la un fond de pensii private (un fond de pensii administrat privat, un fond de pensii private obligatorii)?
R: In primul an de functionare a sistemului privat de pensii obligatorii cota transferata este de 2%. In continuare cota de contributie se va majora la 6%, in termen de 8 ani de la inceperea functionarii, cu o crestere de 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an. Pentru anul 2012 contributia a ajunns la 3.5%.
Trebuie sa platesc in plus fata de ce platesc acum pentru pensia privata obligatorie?
R: Nu, contributia la fondul de pensii administrat privat (fond de pensii private obligatorii) nu instituie obligatii financiare suplimentare pentru tine, ea este parte din contributia de asigurari sociale pentru pensia publica.
Poate o persoana sa participe la mai multe fonduri de pensii administrate privat?
R: Spre deosebire de Pilonul III (pensiile private facultative), unde o persoana poate participa la mai multe fonduri, cu conditia ca nivelul contributiei totale sa nu depaseasca 15% din venitul sau brut, pentru Pilonul II (pensiile private obligatorii), o persoana nu poate participa decat la un singur fond de pensii.
Exista o garantare a contributiilor efectuate? Cine le garanteaza?
R: Fondurile de pensii administrate privat prezinta o serie de garantii care sa asigure buna lor functionare. In primul rand, un fond de pensii nu poate falimenta. Adminstratorii fondurilor de pensii sunt autorizati de catre CSSPP iar fondurile sunt in permanenta monitorizate si controlate de Comisie.
Mai mult decat atat, depozitarul contributiilor, este o banca, autorizata de catre Banca Nationala si aprobata de CSSPP iar auditorul financiar este un membru activ al Camerei Auditorilor Financiari din Romania si este aprobat de CSSPP.
De asemena administratorii si furnizorii de pensii, dupa caz, contribuie la Fondul de garantare a pensiilor reglementate si supravegheate de CSSPP, constituit potrivit Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, distinct fata de fondul de garantare pentru administrarea fondurilor de pensii facultative.
Cum aflu la ce fond de pensii obligatorii sunt inscris?
R: Administratorul fondului la care ati fost repartizat aleatoriu este obligat sa va transmita o scrisoare cu confirmarea aderarii in termen de 15 zile. In cazul in care nu ati primit nici o scrisoare, puteti sa inaintati o adresa catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) prin care solicitati sprijinul Comisiei in identificarea si comunicarea fondului la care ati fost inscris.
Ce se intampla daca semnez mai multe acte de aderare?
R: Completarea mai multor acte de aderare la unul sau mai multe fonduri de pensii private este ilegala. In cazul in care o persoana va completa mai multe acte de aderare va suporta consecintele legii si in plus toate actele de aderare vor fi anulate, iar fondul la care va fi alocata va fi decis prin tragere la sorti similar cu cazul in care nu ai fi semnat nici un act de aderare.
Cum aleg fondul de pensii care mi se potriveste?
R: Criteriile de alegere a unui fond de pensii private pot fi:
- soliditatea financiara a companiei ce administreaza fondul
- oferta financiara (citeste prospectul fondului de pensii pentru informatii suplimentare legate de comisioane si riscuri asociate)
- experienta in investirea si administrarea banilor clientilor, atat la nivel national, cat si international (potential de crestere a banilor tai)
De ce sunt obligati tinerii sub 35 de ani sa contribuie la un fond de pensii privat?
R: Datorita procesului de imbatranire a populatiei, a persoanelor care sunt plecate peste hotare si care nu platesc CAS-ul, sistemul actual de pensii devine nesustenabil pe termen lung. De aceea s-a luat decizia sa se adopte un sistem multipilon care sa ofere contribuabililor posibilitatea de a avea un venit decent la pensionare. Crezi ca ai putea supravietui cu 380 ron (pensia medie in febr 2007)?
Sistemul de pensii private este singura metoda prin care tu, ca si contribuabil, te poti bucura la varsta pensionarii de o pensie decenta.
Daca imi fac pensie privata, mai iau si pensie de la stat? Cum voi plati contributiile la fondul de pensii privat?
R: Da, cele doua pensii, cea de stat si cea privata obligatorie sunt complementare. Catre fondul de pensie privata obligatorie, pilonul II, merge doar o parte din contributia CAS. Banii platiti pana acum la CAS, pentru pensia de stat, vor fi platiti in continuare prin pensia de stat, doar contributiile ulterioare se impart intre pensia de stat si contul de pensie privata urmand ca si pensia pe care o veti primi sa fie impartita intre pensia de stat si cea privata. In plus in cazul in care alegeti sa contribuiti si la o pensie privata facultativa veti primi trei pensii, cea de stat, cea privata obligatorie si cea privata facultativa.
In ceea ce priveste contributiile catre contul de pensie privata, angajatorul fiecarui participant va vira ca si pana acum cei 9.5% contributie catre CAS, iar autoritatile vor imparti contributia conform procentelor stabilite prin lege, respectiv 2% catre contul pensiei private in 2008, contributie care va creste cu 0.5% pe an pana va ajunge la 6%.
Cum pot calcula valoarea pensiei private pe care o voi primi in urma contributiilor mele?
R: Pensia privata se va calcula in functie de valoarea acumulata in contul tau personal de pensie. Aceasta depinde de valoarea contributiilor si randamentul obtinut de fondul de pensii pe toata perioada contributiilor, respectiv 20-40 de ani. Astfel, cu cat contributiile la fondul de pensii privat incep mai devreme, cu atat valoarea contului personal de pensie privata va fi mai mare si implicit si pensia privata pe care o veti obtine.
Ce se intampla in cazul neachitarii la termen a contributiei mele?
R: In cazul neachitarii la termen a contributiei datorate fondului de pensii:
-se platesc dobanzi si penalitati de intarziere de catre persoana raspunzatoare de neplata la termen, in acelasi cuantum cu al celor stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare;
- institutia de colectare aplica modalitatile de executare silita si celelalte modalitati de stingere a debitelor;
- dobanzile si penalitatile aferente se vireaza in contul tau individual, in termen de doua zile lucratoare de la data achitarii lor, si asupra lor nu se datoreaza comisionul de administrare dedus din contributiile platite.
Ce se intampla daca nu mai platesc contributiile la pensiile private obligatorii?
R: Ramai in continuare participant cu drepturi depline la acel fond de pensii administrat privat.
Pot sa ma retrag din sistemul pensiilor private obligatorii?
R: Nu, nu te poti retrage din sistemul fondurilor de pensii private obligatorii pe toata perioada pentru care datorezi contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, pana la deschiderea dreptului la pensia privata.
Dupa aderare sau repartizare, participantii sunt obligati sa contribuie la un fond de pensii.
Fac exceptie de la aceasta obligatie perioadele pentru care nu exista obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale in sistemul public.
Ce este actul de aderare?
R: Este un document prin care iti manifesti intentia de a adera la un fond de pensii administrat privat si la schema de pensii a acelui fond de pensii administrat privat.
Pot sa imi transfer fondurile catre un alt fond de pensii private?
R: Da, activele participantilor pot fi transferate oricand. Daca transferul este efectuat in primii doi ani de la subscriere, participantul va plati o penalitate de transfer (maxim 5% din activul personal net conform legislatiei in vigoare).
Ce se intampla daca nu aleg un fond de pensii pana pe 17 ianuarie?
R: In cazul in care indeplinest conditiile de eligibilitate si nu iei o decizie cu privire la aderarea la un fond de pensii private obligatorii pana la sfarsitul campaniei, statul iti va redistribui din oficiu 2% din cotizatia lunara la fondul de pensii de stat, intr-un fond de pensii private.
Cat timp am sa iau o decizie in legatura cu pensia privata obligatorie?
R: Termenul limita este de 17 ianuarie 2008. Aveti patru luni la dispozitie (17 septembrie - 17 ianuarie).
Ce trebuie sa fac sa ader la un fond de pensii private obligatorii?
R: - sa fii angajat si sa platesti contributia de asigurari sociale in sistemul public de pensii (CAS)
- sa iti alegi un fond de pensii in perioada prevazuta de lege (17 Septembrie 2007-17 Ianuarie 2008)
- sa semnezi actul individual de aderare la fondul ales.
Intrebari: [1 - 20] [21 - 30]
 
flag curs valutar
Dolarul USA
USD
4,0359
sus
curs valutar
Euro
EUR
4,6667
jos
 
 
Valoare unitara activ net
AZT Vivace
19,5645
sus
Acumulare
21,8464
sus
BCR PLUS
14,7587
sus
Pensia Mea
18,0399
sus
ING Clasic
21,6539
sus
OTP Strateg
9,8529
sus
ING Optim
21,4778
sus
AZT Moderato
19,6851
sus
Concordia Moderat
16,4804
jos
Eureko Confort
13,2841
sus
Stabil
17,3194
sus
BRD Medio
15,5680
sus
BRD Primo
11,7868
sus
 
 
Valoare unitara activ net
ING
23,8595
sus
Vital
21,7502
sus
ALICO
24,2031
sus
Aripi
23,1286
sus
BCR
23,4001
sus
AZT Viitorul Tau
21,6677
sus
Eureko
18,8527
sus
Pensia Viva
16,0092
sus
BRD
20,1901
sus
Bancpost
10,3680
egal
Omniforte
10,8473
sus
KD
11,7526
sus
OTP
11,3335
sus
Prima Pensie
11,4707
sus
 
 
newsletter
Abonati-va la newsletter
 
adresa de email
 
Arhiva newsletter