information

Bine ai venit la Despre bani si pensii!

Citeste postarile si spune-ti parerea. Iar daca iti place ce gasesti pe site-ul nostru spune-le si prietenilor tai.

10 recomandari cum sa faci economii de Craciun

calendar 25 November 2009
Spiridusul despre pensii si bani

Spiridus

Toata lumea stie ca Sarbatorile de Iarna aduc cu ele o multime de cheltuieli, de cele mai multe ori neasteptate sau supradimensionate. Cum putem avea si Sarbatori Fericite si cadouri pentru cei dragi si sa mai ramanem cu ceva bani pentru anul viitor? Urmati aceste 10 sfaturi si veti fi mai fericiti dupa ce sarbatorile au trecut:

1. Faceti-va un buget pentru cheltuielile de sarbatori. Vedeti care este suma pe care puteti sa v-o permiteti fara sa fie necesara apelarea la cardul de credit sau la descoperitul de cont. Daca veti intra in cardul de credit va vor trebui mai multe luni sau chiar ani pentru a plati banii inapoi iar de cele mai multe ori dobanda va fi de cateva ori mai mare decat suma imprumutata.

2. Faceti-va un plan de cheltuieli. Impartiti cheltuielile in patru categorii: sotie/sot sau prietena/prieten, familie/prieteni apropiati, PCR (pile, cunostinte, relatii) pe care trebuie sa le tineti aproape, cheltuieli ce nu sunt cadouri (mancare, bautura pentru petrecerile de sarbatori, brad de Craciun, decoratiuni daca nu le putem refolosi pe cele din anii trecuti)

3. Gestionati asteptarile celorlalti. Sugerati anumitor persoane ca sunteti prea ocupat(a) ca sa faceti cumparaturi de Craciun anul acesta. In acest fel ei vor fi surprinsi placut in momentul in care le veti da un cadou, care in acest caz poate fi unul simbolic.
Nu cumparati cadouri scumpe pentru noul prieten/noua prietena. Se prea poate ca in doua luni acesta sa fie deja istorie si sa trebuiasca sa platiti dobanda sau rate in continuare pentru cadoul cumparat. Bineinteles ca in cazul sotilor/sotiilor se schimba situatia.
Nu uitati de PCR (pile, cunostinte, relatii). Daca nu cumparati de obicei cadouri pentru acestia, acum este un moment bun sa o faceti. Ganditi-va la aceasta ca la o investitie pentru ca de obicei oamenii isi aduc aminte de micile cadouri si veti fi rasplatiti mai tarziu cand veti avea nevoie.

4. Mergeti in recunoastere. Alegeti-va o zi si dupamasa sau dupa serviciu mergeti in recunoastere la Mall, la Super/Hyper Market sau la un complex comercial. Scopul este sa obtineti 2-3 idei de cadouri pentru fiecare persoana din lista dumneavoastra de cumparaturi. Scrieti pe lista optiunile si pretul fiecarui cadou dar atentie, nu trebuie sa cumparati nimic inca.

5. Folositi Internetul. Acum aveti ocazia sa verificati preturile de la magazin cu cele de pe Internet. De cele mai multe ori veti gasi aceleasi obiect la preturi mai mici pe Internet si unele magazine virtuale va vor oferi transportul gratuit pentru cumparaturi peste o anumita suma (de exemplu eMag prin bannerul din dreapta ofera transport gratuit in luna Noiembrie). Adaugati in lista de cumparaturi noile preturi gasite pe internet. De asemenea cautati si promotiile pe care le au diferite magazine (puteti folosi site-ul infopromotii.ro pentru acest lucru). Puteti sa folositi si site-uri din strainatate. Eu folosesc Amazon de ceva timp si sunt foarte multumit. In trecut livrau doar carti si DVD-uri dar acum livreaza si electronice in Romania asa ca poate fi o idee buna pentru cadourile care sunt mai greu de gasit la noi. Daca v-ati hotarat asupra cadourilor si magazinului virtual de unde intentionati sa cumparati, puteti face acum comanda la fiecare dintre magazine. Scopul dumneavoastra in acest pas nu este sa gasiti cadoul ideal (de fapt nu exista asa ceva) ci sa gasiti un cadou bun la pretul cel mai bun.

6. Pentru mancare si bauturi folositi magazinele de tip cash and carry. Aici puteti cumpara in cantitati mai mari la preturi mai mici. Urmariti si site-urile de promotii si vedeti de unde puteti cumpara produsele aflate in promotie de sarbatori. Puteti urmarii si site-urile supermarketurilor si hipermarketurilor pentru promotiile in special la brand-urile proprii acestor magazine. Cand mergeti sa faceti cumparaturi incercati sa va faceti inainte o lista cu ce doriti sa cumparati si nu va abateti de la lista.

7. Mergeti la cumparaturi. Pentru ceea ce nu ati reusit sa cumparati de pe Internet, mergeti la cumparaturi in magazinele unde ati vazut cadourile in faza de recunoastere. Inainte de a pleca la cumparaturi faceti o lista cu lucrurile pe care doriti sa le cumparati si luati cu dumneavoastra doar sumele necesare pentru aceste cumparaturi (eventual +10%). In acest fel veti fi fortati sa va tineti de lista de cumparaturi si sa ramaneti in cadrul bugetului initial (pentru ca nu veti avea bani suficienti pentru a cumpara altceva si nici sa cumparati un lucru mai scump).

8. Evitati inrolarea la noi carduri de credit. De sarbatori magazinele si bancile ofera diferite discount-uri pentru cardurile de credit. Evitati sa semnati astfel de contracte fara o informare prealabila asupra conditiilor ofertei si a ceea ce puteti obtine de la banca dumneavoastra. De obicei aceste oferte au fie dobanda mai mare, fie comisioanele mai mari decat aveti dumneavoastra in prezent.

9.  Impachetarea. Daca ati ajuns pana aici inseamna ca ati reusit deja sa cumparati cadouri pentru majoritatea persoanelor din lista dumneavoastra. Daca nu ati reusit sa gasiti un cadou bun pana acum atunci va trebui sa va multumiti cu unul acceptabil. Mai jos aveti cateva sugestii:

10. Relaxati-va pentru ca ati terminat deja cumparaturile cu mult inaintea celorlalti. Probabil ca a mai ramas doar bradul care mai trebuie cumparat dar puteti astepta pana in seara de Ajun cand preturile vor scadea. Daca totusi mai aveti nevoie de vreun cadou puteti sa incercati sa le trimiteti o scrisoare de la Mos Craciun.

Sarbatori Fericite si daca ati descoperit alte lucruri care va ajuta sa treceti de aceste sarbatori fara sa deveniti faliti anuntati-ma lasand un comentariu mai jos.


Deprecated: Function link_pages is deprecated since version 2.1.0! Use wp_link_pages() instead. in /home3/adriapb8/public_html/desprepensii/blog/wp-includes/functions.php on line 6078

3 raspunsuri la “10 recomandari cum sa faci economii de Craciun”

  1. Cristi N scrie:

    Bine scris! 🙂

  2. Adrian scrie:

    Multumesc pentru apreciere. As dori sa stiu cati dintre cititori au urmat aceste 10 recomandari si care a fost rezultatul.

  3. Razvan Pascu scrie:

    Craciun fericit!

Raspunde


Warning: Undefined variable $user_ID in /home3/adriapb8/public_html/desprepensii/blog/wp-content/themes/Maxima/comments.php on line 74

Add to Technorati Favorites